13.3.2017

Ruusin Turasalo


Pien-Saimaalla Taipalsaarella sijaitsee kolme Turasalon saarta: Suuri Turasalo, Ruusin Turasalo ja Jokelan Turasalo. Saarista keskimmäisessä eli Ruusin Turasalossa on esihistoriasta kiinnostuneille kolme kiinnostavaa kohdetta: muinainen linnavuori ja kalliomaalaus sekä jääkauden muovaama hiidenkirnu.


Kävimme aurinkoisena maaliskuun sunnuntaina hiihtoretkellä kiertämässä Ruusin Turasalon esihistorialliset kohteet. Hiihtelimme ensin Jakaraselkää pitkin Ruokosalmeen, ja siitä Turasalon länsiluonaaseen aukeavan kallioseinämän luo. Jyrkässä kallioseinämässä, noin viisi metriä järven pinnan yläpuolella, erottuu punaisella maalattu hirvihahmo. Valitettavasti joku on käynyt turmelemassa maalausta kaivertamalla sen päälle kirjaimet E ja K.



Kalliomaalauksen luota jatkoimme matkaa pohjoisen suuntaan saarella olevalle muinaiselle linnavuorelle. Kallioinen niemi, jossa muinaislinna sijaitsee, työntyy lännen suuntaan Pulkkaselälle. Kallion korkein kohta kohoaa yli 15 metriä Saimaan pinnan yläpuolelle. Vuoren lounaiskulmassa ja pohjoispuolella on näkyvissä rakennetun kivimuurin jäänteitä. Vuoren laelta on metsäiset näkymät Saimaalle.



Linnavuorelta on lyhyt matka seuraavaan kohteeseen eli hiidenkirnulle. Se sijaitsee linnavuoren luona olevan pienen lahden vastarannalla, silmämääräisesti katsoen rannan puolivälissä. Rantaa pitkin hiihtämällä sen huomaa helposti. Hiidenkirnu teki minuun Turasalon kohteista suurimman vaikutuksen, sillä se on kovertunut poikkeuksellisesi vaakasuoraan. Muut näkemäni hiidenkirnut ovat olleet pystysuorasti maassa olevia kuoppia. Turasalon hiidenkirnu muistuttaa luolaa.


Turasalojen seutu on mielestäni Pien-Saimaata parhaimmillaan: komeita kallioita ja metsäisiä saaria, historiaa ja avaria järvenselkiä. Erinomainen veneilykohde kesällä ja hiihtokohde talvella!



Lue myös: Hiihtoretki Pien-Saimaalla

2 kommenttia: